Powrót

2021-03-31

FERRERO WZYWA UE DO REALIZACJI INCJATYWY „ZAKOŃCZMY ERĘ KLATEK”

FERRERO WZYWA UE DO REALIZACJI INCJATYWY „ZAKOŃCZMY ERĘ KLATEK”

Grupa Ferrero, realizując swoje zobowiązanie do używania w 100% jaj pochodzących z chowu bezklatkowego, przyłącza się do inicjatywy innych firm spożywczych z całej Unii Europejskiej polegającej na wystosowaniu pisma do Komisji Europejskiej i członków Parlamentu Europejskiego wzywającego do stopniowego wycofywania się z stosowania klatek w hodowli zwierząt, począwszy od kur niosek.

W piśmie wyrażono uznanie dla celów przyświecających Europejskiej Inicjatywie Obywatelskiej (EIO) „Zakończmy erę klatek”, która wzywa do zaprzestania stosowania klatek w hodowli zwierząt w całej UE. Organizacja Compassion in World Farming połączyła siły ze 170 europejskimi organizacjami pozarządowymi i uruchomiła 11 września 2018 r. EIO „Zakończmy erę klatek”. Roczne starania zakończyły się zebraniem 1,4 miliona zweryfikowanych podpisów, co czyni tę EIO pierwszą zakończoną sukcesem inicjatywą w zakresie dobrostanu zwierząt hodowlanych. W całej UE ponad 300 milionów zwierząt hodowlanych rocznie trzymanych jest w klatkach.

Ferrero, wraz z ALDI Nord (sprzedawca detaliczny), Barilla Group, Fattoria Roberti (producent jaj), IKEA (sprzedawca detaliczny), Jamie Oliver Group, Le Groupement Les Mousquetaires (sprzedawca detaliczny), Mondelēz International, Nestlé i Unilever, podpisało list, w którym podkreślono, że argumenty biznesowe przemawiające za wycofaniem klatek z hodowli kur niosek są mocne, szczególnie na poziomie UE. W piśmie stwierdza się, że „systemy chowu bezklatkowego są szeroko rozpowszechnione, ekonomicznie opłacalne i zapewniają lepsze warunki życia kur”.

Sygnatariusze listu podkreślili, że przygotowywana obecnie nowelizacja przepisów dotyczących dobrostanu zwierząt jest idealną okazją do zaprzestania stosowania klatek w hodowli zwierząt w całej UE − począwszy od klatkowych kur niosek. Stwierdzili oni również, że są gotowi i chętni do dzielenia się swoją wiedzą i do współpracy w osiągnięciu tego celu.

Wiele przedsiębiorstw już teraz wychodzi naprzeciw tym zmianom, wycofując klatki ze swoich łańcuchów dostaw. Przyszłość bez klatek jest możliwa, a niektóre postępowe firmy już wprowadzają ją w życie", mówi Olga Kikou, szefowa organizacji Compassion in World Farming EU i zastępca przedstawiciela Europejskiej Inicjatywy Obywatelskiej „Zakończmy erę klatek”.

Dla Ferrero, dobrostan zwierząt jest ważną zasadą naszych inicjatyw etycznego pozyskiwania surowców. Jednym z naszych głównych celów jest zapewnienie stopniowej poprawy standardów dobrostanu zwierząt w łańcuchach dostaw produktów pochodzenia zwierzęcego i podjęliśmy już zobowiązanie do pozyskiwania dla naszego globalnego łańcucha dostaw wyłącznie jaj pochodzących z chowu bezklatkowego.
„Nasz łańcuch dostaw jaj jest w pełni zintegrowany. Działając w ścisłej współpracy z dostawcami, Ferrero już od 2014 roku używa w Europie jaj z chowu bezklatkowego. Uważamy, że powinno to być standardem dla wszystkich. Dlatego w pełni popieramy EIO „Zakończyć erę klatek” − mówi Francesco Tramontin, Wiceprezes Centrum Współpracy z Instytucjami UE i Polityki Publicznej w Grupie Ferrero.

Grupa Ferrero zrealizowała swój cel polegający na stosowaniu w UE w 100% jaj pochodzących z chowu bezklatkowego już w 2014 roku, a nasze europejskie łańcuchy dostaw jaj obejmują 95% wszystkich jaj, które wykorzystujemy na całym świecie.
Obecnie naszym zobowiązaniem jest, aby do 2025 roku na całym świecie pozyskiwać wyłącznie jaja i składniki jajeczne pochodzące wyłącznie z chowu bezklatkowego.