Surowce

Surowce

Podstawą sukcesu naszych produktów jest wykorzystywanie jedynie starannie wyselekcjonowanych surowców.

Budujemy długoterminowe relacje z dostawcami zapewniając im poczucie bezpieczeństwa. Jednocześnie dzięki temu gwarantujemy niezmiennie wysoką jakość naszych produktów.
Wierzymy w innowacyjność i wielkie znaczenie badań naukowych.

Ferrero nieustannie poszukuje nowych źródeł zaopatrzenia, w szczególności w krajach rozwijających się, wspomagając rozwój gospodarek lokalnych.

Podstawowe surowce, które wykorzystujemy do produkcji to kakao, orzechy laskowe i mleko.
Kakao pochodzi z Wybrzeża Kości Słoniowej, głównego producenta kakao na świecie, a także z Ghany i z Ekwadoru. Firma Ferrero kupuje jedynie główny plon i mieszanki najwyższej jakości jak np.: słynne „Arriba”.

Firma we własnym zakresie przetwarza ziarna kakao, a mistrzowie czekoladowego cukiernictwa sporządzają specjalne mieszanki w zależności od ich przeznaczenia, tworząc przepyszne wyroby czekoladowe.

Ferrero należy do największych przetwórców orzechów laskowych na świecie. Do produkcji naszych słodyczy wybieramy jedynie najszlachetniejsze gatunki orzechów. Aby osiągnąć najwyższą jakość, procesy prażenia zostały opracowane w oparciu o unikalne technologie, pozwalające w pełni wydobyć smak i aromat tego składnika.

Mleko, podstawowy składnik wszystkich produktów Kinder, kupowane jest od starannie wyselekcjonowanych i godnych najwyższego zaufania europejskich dostawców gwarantujących doskonałą świeżość. Wszystko po to, aby zapewnić wyjątkową jakość i delikatność produktów, słodyczy, przeznaczonych dla dzieci.

Analogiczna dbałość i uwaga charakteryzuje dobór pozostałych wykorzystywanych przez nas surowców, takich jak kawa, czereśnie, kokos, ziarna zbóż, itd.

Procesy jakościowe

Procesy jakościowe

Utrzymywanie wysokich standardów chemiczno-fizycznych, mikrobiologicznych i organoleptycznych jest możliwe dzięki stosowaniu nowoczesnych technologii produkcji oraz skróceniu do minimum okresów zaopatrywania, przechowywania i przetwarzania surowców.

Innowacyjność procesów produkcji, połączona z zastosowaniem technologii, które umożliwiają ochronę oraz wydobycie z zastosowanych surowców cennych wartości odżywczych i smakowych (mild technologies), pozwala otrzymać zdrowy i niepowtarzalny produkt.

Certyfikacja

Certyfikacja

Dla Ferrero jakość oznacza całkowite spełnienie oczekiwań i pragnień klienta. Gwarancja najwyższej jakości za odpowiednią cenę zapewnia firmie możliwość długofalowego rozwoju.
Aby to osiągnąć, w Ferrero ustanowiono serię reguł, które składają się na wewnętrzny „System Kontroli Jakości” i dotyczą: struktury organizacyjnej, nadzoru procesów, surowców i opakowań, wyboru dostawców, kontroli towaru, receptur, instrukcji dotyczących przebiegu produkcji. Wszystkie zarządzenia muszą być zweryfikowane, respektowane i udokumentowane.

Wprowadzając System Kontroli Jakości firma z własnej woli zdecydowała się dostosować do normy ISO 9001:2008. System jakości firmy poprzez coroczne, wnikliwe kontrole podlega weryfikacji i jest certyfikowany przez niezależną organizację.

Od 2005 roku mając na celu zapewnienie obecności na rynkach w wielu krajach produktów o niezmiennie wysokiej jakości, firma Ferrero postanowiła zaadaptować ten sam System Kontroli Jakości we wszystkich jednostkach produkcyjnych.

Certyfikowany „System Kontroli Jakości” obejmuje rozwój industrialny, produkcję oraz dostawy produktów cukierniczych i napojów, a także produkcję opakowań plastikowych.

Najważniejsze centra produkcyjne w Europie od 2005 roku posiadają także certyfikat zgodności z normą IFS (International Food Standard). Norma ta oznacza spełnienie szczegółowych wymagań higieniczno-sanitarnych dotyczących bezpieczeństwa produktu.