PROJEKTY Z OBSZARU INŻYNIERYJNO-TECHNICZNEGO | |
---|---|
NR PROJEKTU | OPIS PROJEKTU |
1 | Analiza zastosowania freecooling'u i odzysków ciepła - studium przypadków oraz analiza opłacalności. |
2 | Systemy HVAC- analiza przepływów wód lodowych i klimatyzacji, aktualizacja projektów. |
3 | Systemy HVAC- analiza przepływów nośników ciepła w zakładzie /para wodna, wody technologiczne/- aktualizacja projektów |
4 | Wykonanie projektu 3D wraz z dokumentacją techniczną 2D stacji dokującej do szybkiej wymiany i grzania nalewarki czekolady. |
PROJEKTY Z OBSZARU ZAPEWNIENIA JAKOŚCI | |
---|---|
NR PROJEKTU | OPIS PROJEKTU |
1 | Badanie stabilności oksydacyjnej olejów palmowych z wykorzystaniem aparatury laboratoryjnej i metod stosowanych w zakładzie. Projekt obejmuje: 1. Analiza oksydacyjna wybranych olejów, 2. Określenie wpływu temperatury przechowywania na parametry oleju, 3. Określenie wpływu parametrów dezodoryzacji na parametry oksydacyjne oleju, 4. Określenie zachowania oleju w czasie. |
2 | Mąka pszenna- badania alweograficzne i fizykochemiczne - ustalenie optymalnych zakresów parametrów. Projekt obejmuje: 1. Analiza fizykochemiczna wybranych typów mąki pszennej używanych do produkcji, 2. Analiza alweograficzna wbranych typów mąki pszennej, 3. Analiza parametrów mąki używanej do produkcji. |
PROJEKTY Z OBSZARU INŻYNIERII / ORGANIZACJI PRODUKCJI | |
---|---|
NR PROJEKTU | OPIS PROJEKTU |
1 | Analiza braków oraz ich przyczyn powstających na wybranych liniach produkcji wielopaków słodyczowych. Projekt prowadzony na wybranej linii produkcji wielopaków słodyczowych, obejmujący: 1. Klasyfikacje rodzaju i ilości powstających braków, 2. Analiza okresowa powstających braków, 3. Ustalenie przyczyn powstawania braków, 4. Zaproponowanie działań mających na celu zmniejszenie ilości braków. |
2 | Przygotowanie filmów szkoleniowych - instrukcji pracy dla wybranych stanowisk na liniach produkcji słodyczy. Projekt obejmuje: 1. Zapoznanie się z zakresem prac na wybranych stanowiskach objętych projektem, 2. Przygotowanie w formie papierowej instrukcji pracy na wybranych stanowiskach w oparciu o analizę wykonywanych czynności, rozmowy z Operatorami, 3. Wykonanie filmów szkoleniowych wyjaśniających w prosty sposób czynności konieczne do wykonania na danym stanowisku. |
3 | Projekt usprawnień (obudowy) urządzeń procesowych dla obniżenia poziomu hałasu poniżej 85 dB na wybranym obszarze zakładu. Projekt obejmuje: 1. Wykonanie pomiaru hałasu na wybranym obszarze, 2. Stworzenie mapy hałasu, 3. Zdefiniowanie źródeł hałasu, 4. Zaproponowanie obudów/usprawnień wybranych urządzeń pozwalających na obniżenie poziomu hałasu w wybranym obszarze. |
4 | Ruch drogowy na terenie zakładu - propozycje usprawnień. Projekt obejmuje: 1. Wykonanie mapy poruszania się pojazdu po zakładzie, 2. Zaproponowanie optymalizacji ruchu pojazdów w oparciu o podane założenia poruszania się po zakładzie. |
5 | Stworzenie fotografii dnia pracy dla kilku stanowisk (np. Mistrz, Brygadzista,….) na wybranych liniach produkcyjnych. Projekt obejmuje: 1. Stworzenie listy czynności do wykonania wraz z ich czasem realizacji, 2. Stworzenie wizualnej wersji dnia pracy. |
6 | W obszarze danego działu produkcyjnego wskazanie przepływu informacji pomiędzy pracownikami (brygadziści- mistrzowie - kierownicy linii). Projekt obejmuje: 1. Analizę stanu obecnego przepływu informacji, 2. Określenie interesariuszy, 3. Analizę narzędzi stosowanych w procesie komunikacji, 4. Propozycje modyfikacji (np. formularza przekazywania informacji). |
7 | Analiza pól odkładczych na wybranym obszarze produkcji. Projekt obejmuje: 1. Tworzenie mapy występujących pól odkładczych na wybranym obszarze z użyciem programu Autocad, 2. Analiza przepływu w każdym punkcie, 3. Wyliczenia teoretyczne wymaganej ilości pól odkładczych, 4. Propozycje zmian. |
8 | Analiza akustyczna terenu zewnętrznego zakładu. Projekt obejmuje: 1. Pomiary akustyczne terenu zewnętrznego w obrębie zakładu (dzień/noc), 2. Pomiary hałasu w otoczeniu zakładu (dzień /noc), 3. Stworzenie listy punktów emisji hałasu wewnątrz zakładu, 4. Stworzenie mapy emisji hałasu, 5. Przygotowanie propozycji działań redukujących emisje (przenoszenie emitorów, ekrany akustyczne itp.). |
9 | Pomiary termograficzne magazynów wewnętrznych. Projekt obejmuje: 1. Pomiary termograficzne magazynów wewnętrznych zakładu (komory chłodnicze, doki załadunkowe), 2. Określenie wpływu warunków temp. na zużycia elektryczne i cieplne magazynów, 3. Przygotowanie propozycji działań redukujących zużycie energii (izolacje, wymiany elementów). |
10 | Odciążenie kanalizacji ściekowej zakładu. Projekt obejmuje: 1. Określenie punktów zrzutu ze stacji uzdatniania wody, układów zmiękczania, stacji osmozy, wież chłodniczych, odmulania i odsalania kotłów, 2. Stworzenie mapy zrzutów z w/w punktów, 3. Przygotowanie schematów uzupełnienia układów pomiarowych w celu określenia wielkości zrzutów, 4. Przygotowanie propozycji zmniejszenia obciążenia sieci kanalizacji ściekowej (przełączenia zrzutów, ponowne wykorzystanie wody itp.). |
11 | Analiza możliwości wykorzystania pozostałości poprodukcyjnych. Projekt obejmuje: 1. Określenie miejsc wytwarzania pozostałości poprodukcyjnych w całym zakładzie, 2. Dokonanie podziału pozostałości na czyste, materiały paszowe oraz produkty uboczne, 3. Przedstawienie sposobów zagospodarowani różnych pozostałości poprodukcyjnych, 4. Opracowanie rysunków i schematów dla każdej z linii, 5. Ocena ekonomiczna wariantów zagospodarowania pozostałości poprodukcyjnych. |
12 | Mapa emitorów zakładowych. Projekt obejmuje: 1. Stworzenie listy emitorów z danymi lokalizacyjnymi i parametrami, 2. Opracowanie wykazu emitorów i ich wskaźników emisyjnych, 3. Naniesienie na plan zakładu punktów z lokalizacją emitorów, 4. Opracowanie narzędzia do oceny zależności parametrów emitora a wartością wskaźnika emisji. |
13 | Przygotowanie filmów szkoleniowych - instrukcji pracy dla wybranych stanowisk na wybranych liniach obszaru produkcyjnego. Projekt obejmuje: 1. Zapoznanie się z zakresem prac na wybranych stanowiskach objętych projektem, 2. Przygotowanie w formie papierowej instrukcji pracy na wybranych stanowiskach w oparciu o analizę wykonywanych czynności ,rozmowy z operatorami, 3. Wykonanie filmów szkoleniowych wyjaśniających w prosty sposób czynności konieczne do wykonania na danym stanowisku. |
14 | Analiza strat półproduktu na wybranych liniach obszaru produkcyjnego. Projekt obejmuje: 1. Analiza miejsc powstawania strat półproduktu 2. Analiza przyczyn powstawania strat półproduktu 3. Propozycja wdrożenie działań korygujących mających na celu redukcje strat. |