PROJEKTY PRAKTYK STUDENCKICH |
NR PROJEKTU | OPIS PROJEKTU |
1 | Przygotowanie filmów szkoleniowych - instrukcji pracy dla wybranych stanowisk na wskazanych liniach produkcyjnych wyrobów słodyczowych. Projekt obejmuje: - Zapoznanie się z zakresem prac na wybranych stanowiskach objętych projektem,
- Przygotowanie w formie papierowej instrukcji pracy dla wybranych stanowisk w oparciu o analizę wykonywanych czynności oraz rozmowy z operatorami,
- Wykonanie filmów szkoleniowych wyjaśniających w prosty sposób czynności konieczne do wykonania na danym stanowisku pracy.
|
2 | Projekt chwytaka próżniowego do wybranego produktu spożywczego. Projekt obejmuje: - Obliczenie i dobranie z katalogów producentów ssawki, komponenty techniki próżniowej,
- Przeanalizowanie energochłonności zaproponowanego rozwiązania.
|
3 | Elektromechaniczny zespół regulacji skoku roboczego siłownika pneumatycznego. Projekt obejmuje: - opracowanie prototypu elektromechanicznej regulacji skoku roboczego siłownika pneumatycznego dwustronnego działania. W siłowniku pneumatycznym musi zachodzić możliwość szybkiej zmiany skoku.
|
4 | Zmapowanie procesu pomiaru kompozycji wyrobu wraz z analizą stosowanej metody pomiarowej ; odniesienie kompozycji do zużycia półproduktów wyrobu. |
5 | Aktualizacja układów technologicznych (rurociągi czekolady, wodne, powietrzne) wraz z zaworami (dodatkowy aspekt technologiczny). |
6 | Inwentaryzacja urządzeń, sprzętu do pracy na wysokości oraz ich ocena od strony zgodności z wymaganiami prawnymi w zakresie bezpieczeństwa pracy na wysokości. Stworzenie bazy danych w zakresie sprzętu do pracy na wysokości. |
7 | Inwentaryzacja wybranych miejsc pracy. Projekt obejmuje: - Stworzenie mapy miejsc pracy na wysokości,
- Inwentaryzacja tych miejsc pod kątem wymagań sprzętowych do pracy na wysokości
|
8 | Weryfikacja obecnego stanu stanowisk pracy i opracowanie propozycji poprawy stanowisk pracy pod kątem ergonomii pracy. |
9 | Weryfikacja obecnego stanu wykorzystania hali produkcyjnej, ustawienia maszyn i projekt optymalizacji mający na celu lepsze wykorzystanie przestrzeni produkcyjnej. |
10 | Aktualizacja layoutów linii - maszyn wraz z optymalizacją dróg komunikacyjnych dla ludzi i robotów AMR (dodatkowy aspekt BHP). |
11 | Digitalizacja narządzi Lean Management. Wprowadzanie danych do aplikacji grupowej oraz wewnętrznej. |
12 | Systemy HVAC- analiza przepływów wód lodowych i klimatyzacji, aktualizacja projektów. |
13 | Systemy HVAC- analiza przepływów nośników ciepła w zakładzie /para wodna, wody technologiczne/- aktualizacja projektów. |
14 | rojekt frezarki do wafli. Projekt obejmuje opracowanie frezarki do rozdrabniania wafla na piecach - optymalizacja istniejącego rozwiązania i dopasowanie go do wszystkich pieców (rozwiązanie uniwersalne), a także dostosowanie do wymogów BHP. |
15 | Optymalizacja procesów obróbki skrawanie i zużycia narzędzi. Przegląd prac i technik warsztatowych, analiza procesów, rozchodów materiałów i zużyć narzędzi. |
16 | Optymalizacja procesu rozchodu środków smarnych. Przegląd rozchodu środków smarnych, weryfikacja obrotu, wielkości zamówień, propozycje zmian procesów. |
17 | Udział i wsparcie w procesie cyfryzacji magazynu części zamiennych. |
18 | Aktualizacja layoutów linii i struktury maszyn w SAP. Wprowadzenie zmian w layoutach linii powstałych w wyniku rozwoju produkcji oraz aktualizacji struktury maszyn w SAP wraz z aktualizacją części zamiennych BOM. |
19 | Optymalizacja pracy wózków autonomicznych AMR w obszarze produkcji/logistyki. |
20 | Optymalizacja pracy napędów SEW w wózkach wahadłowych. |
21 | Analiza zakłóceń optoelektronicznych barier bezpieczeństwa maszyn przez układy zewnętrzne. |